Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене подуправителят на НЗОК да

...
Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене подуправителят на НЗОК да
Коментари Харесай

Здравната комисия прие подуправителят на НЗОК да изпълнява длъжността управител до избора на нов

Парламентарната комисия по здравеопазване прие на първо четене подуправителят на НЗОК да извършва длъжността шеф до момента в който Народното събрание избере нов.

В предложените промени в Закона за здравното осигуряване се планува при предварително преустановяване на мандата на шефа на НЗОК подуправителят да изпълнява функциите на шеф до момента в който Народното събрание избере нов шеф. Сега законовите текстове указваха, че подуправителят може да извършва длъжността шеф за шестмесечен период.

Министерството на здравеопазването поддържа препоръчаната смяна, каза заместник-министър доцент Михаил Околийски. По този метод ще се подсигурява сигурността и устойчивостта на здравната система, сподели още той.

И.д. шефът на НЗОК доктор Йорданка Пенкова уточни, че НЗОК поддържа предлагането, защото би трябвало да се обезпечи непрекъсваемост на процесите.

Д-р Валентин Пеев, основен секретар на Българския лекарски съюз (БЛС), също изрази поддръжката на организацията за препоръчаната смяна.

Андрей Чорбанов от ПГ на Има Такъв Народ уточни, че неналичието на указани периоди в огромна степен допуска, че може да не се избере шеф на НЗОК в продължение на години, в случай че не е закрепен период. По думите му, в случай че няма посочен рационален период, може „ да се циментира това статукво “, поради което от Има Такъв Народ ще предложат смяна сред първо и второ четене на законопроекта.

Според Васил Пандов от ПГ на ПП-ДБ импортираният законопроект, в създалата се обстановка, следва да бъде подсилен доколкото има за цел да се подсигуряват актовете на НЗОК.
Министърът на здравеопазванетов Христо Хинков не взе участие в съвещанието на комисията поради съвещанието на Министерския съвет.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР